Ridehjelm – lovpligtigt eller bare sund fornuft?

I dag skal det handle om sport – nærmere betegnet ridesport med fokus på brug af ridehjelm. Siden etableringen af dette website har vi modtaget rigtig mange spørgsmål, heriblandt dette spørgsmål; er det lovpligtigt at bruge ridehjelm? Dette spørgsmål har vi nu besluttet os for at besvare, så du langt om længe kan få stillet din tvivl.

Ifølge dansk lovgivning

Ifølge dansk lovgivning skal man ikke bære ridehjelm. Ergo kan du ikke få en bøde eller blive straffet på anden vis, fordi du ikke vælger at anvende hjelm under ridning. Til gengæld kan du blive straffet, hvis du anvender håndholdt mobiltelefon. Generelt er det vigtigt at være opmærksom og tage sig nogle forholdsregler, når man rider, uanset om man befinder sig i en ridesal, på en landevej eller noget helt tredje.

Lovgivningen omkring brug af ridehjelm er ret klar, men det er ikke utænkeligt, at den vil blive lavet om inden for overskuelig fremtid. I dag er det f.eks. lovpligtigt at bruge hjelm, når man fører en motorcykel, knallert eller scooter. Rigtig mange rideentusiaster ønsker en reel lov på området – denne kunne f.eks. rettes mod ryttere under 18 år.

Ifølge forsikringen

At være godt forsikret er sund fornuft.

Selvom du føler, at du mestrer alle fagets facetter, så ved du aldrig, hvordan din hest vil reagere i uvante situationer. Prioriterer du din sikkerhed højt, så bruger du ikke kun det rigtige tøj, de rigtige sko og en sikkerhedsgodkendt ridehjelm. Du sørger også for at tegne en forsikring. Du bør i sidstnævnte anledning undersøge, om forsikringen dækker skader, hvis du ikke har båret hjelm. Er du i tvivl, så brug hjelm hver gang og slip for bekymringer.

Ifølge rideklubber og ridecentre

Langt de fleste rideklubber og ridecentre er enige, når det kommer til brug af ridehjelm. Ifølge disse parter er det 100 % obligatorisk. Melder du dig ind i en rideklub under Dansk Rideforbund, så forpligter du dig til at bære hjelm i alle sammenhænge. Et brud på denne regel vil i første omgang koste en advarsel, men vil på sigt (ved gentagne overtrædelser) kunne resultere i bortvisning. Med andre ord tages dette meget alvorligt.

One K og Happy Horse Rideudstyr kan hjælpe dig, hvis du leder efter en sikkerhedsgodkendt hjelm til ridning. Forhandleren fører nemlig et bredt udvalg af ridehjelme. One K er ikke det billigste mærke, men vægter du kvalitet og sikkerhed højt, så forstår du, hvorfor priserne er i den høje ende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *