Reglerne for at bo i sommerhus

Hvis du ejer et sommerhus, eller overvejer at anskaffe dig et, kan det være relevant at vide, hvilke regler der er for, at du må bo der. Det er nemlig ikke helt ligetil, om hvorvidt du må have lov til at bo i dit sommerhus fast – vi vil herunder gennemgå nogle af de vigtigste regler og krav inden for området.

Må jeg bo i mit sommerhus året rundt?

Som udgangspunkt må du ikke bruge dit sommerhus som helårshus. Ønsker du dog at bo i sommerhuset hele året rundt, er der nogle helt specifikke krav. Se listen over krav herunder, hvor du blot behøver at opfylde ét af dem:

 • Du skal som minimum have ejet sommerhuset i et år og være en af følgende:
  • Førtidspensionist
  • Efterlønsmodtager
  • Fleksydelsesmodtager
  • Være minimum 60 år og gået på pension
 • Sommerhuset du ejer blev tidligere lovligt anvendt til helårsbeboelse inden det givne område blev omdannet til et område for sommerhuse.
 • Du har fået godkendelse på en ansøgning om dispensation fra den kommune, hvor dit sommerhus er placeret.

Opfylder du ikke mindst et af ovenstående krav, har du som udgangspunkt ikke mulighed for (lovligt) at måtte anvende dit sommerhus som helårshus.

Stramme regler for at bo i sommerhus

Selvom mange ikke er klar over det (og der ej heller bliver foretaget specielt mange tjek på det), så er der ganske stramme regler for, hvornår man må overnatte i sit sommerhus. Konsekvensen er i første omgang et påbud om fraflytning, hvorefter sagen vil videregives til politiet, som har mulighed for at give dagbøder, indtil påbuddet efterkommes.

I sommerhalvåret må du som udgangspunkt bo i dit sommerhus. Sommerhalvåret er fra d. 01/03 til 31/10. Ønsker du at befinde dig i dit sommerhus udenfor denne periode, skal det udelukkende være i form af kortvarige perioder.

Kilder:

https://www.borger.dk/bolig-og-flytning/Ejerbolig/Sommerhus

https://boligejer.dk/sommerhus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *