Regeringen: Aktionærer skal betale for Arnes tidlige pension

Det er nu cirka en måned siden, at regeringen kom med et forslag til, hvordan Arnes tidlige tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet skal finansieres. Skåret ind til benet går forslaget på, at halvdelen af regningen sendes til de danske banker, mens den anden halvdel sendes til danske aktionærer, der kan se frem til øget beskatning af kursgevinster, hvis forslaget ender med at blive en realitet.

I dag er beskattes kursgevinster ved køb og salg af aktier todelt. De første 55.300 kr. i kursgevinst beskattes således med 27%, mens kursgevinster derover beskattes med 42%. Det placerer ifølge CEPOS Danmark som det OECD-land, der har den næsthøjeste aktiebeskatning. Til sammenligning har nabolandene Norge, Sverige og Tyskland alle en væsentligt lavere aktiebeskatning på hhv. 31,7%, 30% og 26,4%.

Sådan ændres aktiebeskatningen

Det er først og fremmest vigtigt at forstå, at det kun er aktieskatten og ikke kapitalskatten, der hæves. Investorer vil f.eks. derfor ikke opleve øget beskatning ved handel med guld, men derimod udelukkende ved køb og salg af aktier.

Helt konkret går regeringens forslag på, at grænsen på de 55.300 kr. beholdes, og at beløb herunder stadig beskattes med 27%. Til gengæld øges beskatningen over de 55.300 kr. fra 42% til 45%. Denne ændring skal altså ifølge regeringens forslag finansiere halvdelen af de manglende skatteindtægter, der vil opstå på baggrund af tidlig tilbagetrækning.

Spørgsmålet er så – er det en god idé?

Konsekvenser ved at øge aktieskatten

Spørger man CEPOS, er svaret klart:

”Inden Arne-udspillet havde Mette Frederiksen allerede øget skatterne 17 gange. I Arne-udspillet lægges der op til fem nye skattestigninger – blandt andet at øge aktieskatten fra 42 til 45 procent. Det vil indebære, at det bliver sværere for små og mellemstore virksomheder at rejse kapital til nye investeringer. I forvejen har Danmark den næsthøjeste aktieskat i OECD. Forslaget vil koste dyrt på velstanden”, lyder det fra Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i CEPOS.

Kilde: Berlingske.dk

Også Mikael Bak, direktør hos Dansk Aktionærforening, er skeptisk over for forslaget. I et interview i TV-Avisen i august måned gjorde han det klart, at den øgede aktiebeskatning er et skridt i den forkerte retning ift. at skabe en bedre aktiekultur i Danmark. Den øgede beskatning vil ikke tiltrække flere privatinvestorer – snarere tværtimod.

Det skal blive spændende at se, om regeringen vælger at trodse disse advarsler og alligevel placerer regningen hos de danske aktionærer – aktionærer, der i forvejen er hårdt beskattede sammenlignet med de øvrige OECD-lande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *