ETF handel: Skal jeg betale skat af et afkast?

Når det handler om investeringer, kan det være en jungle at holde styr på skattereglerne. Samtidig er det ekstremt vigtigt, for ikke at opleve et skattesmæk! Skattereglerne kan ydermere være forskellige alt afhængig af, hvilke investeringer du laver og hvilke redskaber du gør brug af i forbindelse med pågældende investeringer.

Eksempelvis kan du gøre brug af en aktiesparekonto og betale mindre i skat – men kan man også bruge en aktiesparekonto i forbindelse med ETF-handel? Og hvad skal du generelt set være opmærksom på i forbindelse med skat, når du skal handle ETF? Dette ser vi nærmere på i denne artikel!

ETF og skatteloven

D. 1/1 2020 trådte nye regler i kraft i forbindelse med beskatningen af ETF afkast. Målet med disse nye regler var at lave beskatningen mere ens ved ETF’ere og børsnoterede investeringsforeninger.

ETF’ere ses nu som en aktieindkomst og bliver også beskattet således – hvilket der er store fordele ved. Førhen skulle du betale 42% i skat af afkast over 54.000, men nu skal du først betale 42% af afkast over 55.300. Der er måske kun en lille forskel – men vi er uden tvivl på vej i den rette retning.

Foruden det, at ETF’ere nu er betragtet som en aktieindkomst, skal du også huske, at der er lagerbeskatning på ETF’ere. Det betyder, at du skal betale skat af indestående beløb – også selvom du ikke har oplevet flere afkast siden sidst du betalte skat.

Søg rådgivning hos SKAT

Du kan nemt registrere din aktieindkomst via SKAT på internettet. Det kan være svært at finde hoved og hale i skatte universet og derfor kan det altid være en god idé at søge rådgivning hos en skattemedarbejder. De kan forklare dig meget mere om, hvad du skal foretage dig i lige præcis dit tilfælde, hvilket kan være til stor hjælp. Ligesom at man kan få håndværkerfradrag til eventuelle energiforbedring i huset, kan man altså også drage store økonomiske fordele som investor, hvis man har tjek på sin skat.

Kan jeg bruge en aktiesparekonto?

Du tænker måske, at det vil give mening, hvis du kan bruge en aktiesparekonto – nu hvor afkast fra ETF handler er registreret som aktieindkomster. Det er dog ikke tilfældet. En aktiesparekonto er fortsat kun tilgængelig for handel med virksomheds aktier.

Det betyder altså, at du heller ikke kan få gavn af de fordelagtige skattebesparelser, som en aktiesparekonto tilbyder. Når man investerer i aktier via en aktiesparekonto, betaler man nemlig kun 17% i skat af sine afkast. Dog er der også her en lagerbeskatning knyttet til aktiesparekontoen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *