Lovgivning omkring rusmidler i Danmark

Selvom de fleste måske er ganske klar over hvilke regler og love der gælder de forskellige rusmidler og stoffer i Danmark, så er det måske en meget god idé lige at få dem genopfrisket. Der er nemlig stadig en hel del, som ikke retter sig efter lovgivningen på området.

Alkohol

For at beskytte Danmarks ungdom, som er blandt dem i Europa der har det højeste alkoholindtag, så er det ikke tilladt at købe stærk alkohol med en alkoholprocent på 16,5 eller derover, hvis du er over 18 år.

Du må købe alkohol med lavere procenten, såfremt du kan dokumentere at du er over 16 år. Der er dog på det seneste kommet meget diskussion om, hvorvidt alderen for salg af alkohol bør sættes op, fordi det er et stort problem blandt mange.

Grænsen for hvor meget du må have indtaget når du kører bil, går ved en promille på 0,5. Men hvis du er i tvivl om du er i tilstand, hvor du må køre, så er det vist bedst at lade bilen stå. Hver 5. trafikdræbte er nemlig involveret i en spritulykke.

Cannabis

Cannabis er næst efter alkohol det mest attraktive anvendte rudmiddel. Siden 1953 har det ifølge dansklovgivning været ulovligt at fremstille, sælge, købe, udlevere og besidde cannabis. Straffen for det overstående er alt fra en bøde til flere års fængsel, afhængigt af hvor omfattende en overtrædelse det er.

Alligevel har godt 50% af alle 16-44-årige prøvet cannabis. Derfor har der også være meget snak omkring legalisering af stoffet. Du kan dog lovligt købe cannabis i dag, hvis du har en recept fra din læge. Det er alle læger der har mulighed for at udskrive recepter til medicinsk cannabis, men ingen er forpligtet til det.

Alle kan dog lovligt få fat i CBD-olie, hvori de positive sundhedseffekter kan opnås fra stoffet, uden at få en euforiserende effekt. Dette skyldes at det er lovligt, så længe at mængden af THC, der er det euforiserende stof i Cannabis, er under 0,2%. Hvis du er interesseret i at vide mere om CBD, så læs mere om, hvordan du kan opnå nogle positive effekter ved brug af CBD, blandt andet gennem madlavning.

Hårdere stoffer

Det er særligt blandt de unge, at de hårdere stoffer er mere almindelige, ved blandt andet fester. I Danmark er der er nultolerance overfor dette stof i trafikken, ligesom alle andre ulovlige stof.

Du vil som det første få taget en blodprøve, hvis politiet fatter mistanker om at du har taget dette stof. Denne blodprøve vil blive brugt som bevis. Der er dog fastsat en såkaldt bagatelgrænse for alle rusmidler og stoffer, hvilket vil sige at du vil blive sigtet, hvis der bliver fundet en mængde af dette stof, som overstiger bagatelgrænsen.

Der forskel på straffen alt afhængigt af hvilket stof, du er i besiddelse af. I øvrigt afhænger den høj grad af mængden, samt hvorvidt der er tale om stoffer til eget forbrug eller til salg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *